Επαγγελματικές διαφημίσεις στο Facebook [Quick Guide]

Επαγγελματικές διαφημίσεις στο Facebook [Quick Guide]

Οδηγός για τη δημιουργία διαφημίσεων στο Facebook

Είναι πλέον ευρέως γνωστό πως η δυναμική του Facebook είναι τεράστια. Με πάνω από 1.4 εκατομμύρια χρήστες και 900 εκατομμύρια επισκέψεις ανά ημέρα, οι πληρωμένες διαφημίσεις σε αυτό προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες προβολής. Έτσι λοιπόν, οι δυνατότητες που παρέχονται για την δημιουργία και διαχείριση των διαφημίσεων έχουν πλέον αυξηθεί σημαντικά ώστε να μπορεί η Facebook να καλύπτει τις ανάγκες όλων των επιχειρήσεων.

Ξεκινώντας από τους πιο βασικούς κανόνες, οι διαφημίσεις στο Facebook ακολουθούν την εξής δομή:

Δομή των διαφημίσεων

Παρουσίαση της δομής των διαφημίσεων

1. Campaigns (Καμπάνιες)

Εδώ ορίζετε τον στόχο της διαφημιστικής ενέργειας. Αποτελεί την ομπρέλα των διαφημίσεων, στην οποία «γαντζώνονται» τα παρακάτω.

2. Ad Sets (Ομάδες Διαφημίσεων)

Εδώ ορίζετε η στόχευση της διαφημιστικής ενέργειας (το κοινό, το budget και η συχνότητα εμφάνισης).

Για να δημιουργήσετε ομάδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά (π.χ. Άνδρες από 18 έως 25 ετών και Γυναίκες 35 έως 44 ετών) θα πρέπει να δημιουργήσετε μία νέα ομάδα διαφημίσεων (Ad Set).

3. Ads (Διαφημίσεις)

Εδώ δημιουργείτε αυτή καθαυτή τη διαφήμιση με κείμενο και εικόνα. Επίσης επιλέγετε τις συσκευές που θα διανεμηθεί όπως υπολογιστές, κινητά, tablets. Μπορείτε να δημιουργήσετε και διάφορες παραλλαγές διαφημιστικών κειμένων και εικόνων. Αυτά θα ανήκουν σε μία ομάδα (Ad Set).

Παράδειγμα διαφήμισης στο Facebook

Παράδειγμα διαφήμισης στο Facebook

Έχοντας αυτή τη δομή κάθε φορά που φτιάχνετε μια διαφήμιση μπορούμε να δούμε αναλυτικότερα τώρα τα βήματα σε κάθε στάδιο.

1. Campaign (Καμπάνια)

Σε επίπεδο καμπάνιας ορίζουμε τον στόχο. Η Facebook μας δίνει τις παρακάτω επιλογές. Θα αναφέρουμε μόνο τις βασικότερες και πιο απλές.

Μενού επιλογών Facebook Ads

Το μενού επιλογών στο επίπεδο επιλογής στόχου

Προώθηση μιας ανάρτησης
•    Προώθηση της σελίδας στο Facebook (Αύξηση των Likes)
•    Αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας σας (Να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας)
•    Αύξηση των πωλήσεων (μετατροπών επισκεπτών σε πελάτες) της ιστοσελίδας σας (Increase Conversions)
•    Να οδηγήσετε τον κόσμο να κατεβάσει την εφαρμογή σας . (App Installs)

*Ανάλογα με την επιλογή, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε την σελίδα σας στο Facebook ή την διεύθυνση της ιστοσελίδας σας.

2. Ad set (Ομάδα Διαφημίσεων)

Στο επόμενο βήμα περνάμε στο επίπεδο του Ad Set. Αρχικά ορίζουμε τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θέλουμε να στοχεύσουμε (ηλικία, ενδιαφέροντα, δημογραφικά χαρακτηριστικά κλπ.) και στη συνέχεια το budget και τις ημέρες εμφάνισης.

Μία συμβουλή εδώ είναι να μην απλώνετε πολύ το budget. Γενικό-επισφαλές παράδειγμα : Για budget περί των 50 ευρώ συνίσταται διάρκεια περί τις 5-7 ημέρες. Θα πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένοι οι στόχοι και το κοινό για να μπορέσουμε να έχουμε μια ασφαλή εκτίμηση, αλλά σας δίνουμε μια γενική ιδέα.

Κοινό στόχευσης

Οι επιλογές για στόχευση είναι πολύ ανεπτυγμένες και καλύπτουν σχεδόν τα πάντα (φύλλο, ηλικία, τοποθεσία, γλώσσα, εκπαίδευση, ενδιαφέροντα κ.α.). Ανεξάρτητα με το αν θέλετε να απευθυνθείτε σε ένα πολύ περιορισμένο ή ευρύ κοινό, η Facebook ανά πάσα στιγμή, σας δείχνει προσεγγιστικά σε πόσους χρήστες θα διανεμηθεί η διαφήμισή σας στα δεξιά της σελίδας.

Εκτίμηση Reach Facebook

Εκτίμηση των ατόμων που θα δουν τη διαφήμιση

Για προχωρημένους: Υπάρχει η δυνατότητα να στοχεύσετε σε συγκεκριμένο κομμάτι του πελατολογίου σας μέσω των emails τους ή χρήστες που έχουν επισκεφθεί το site σας ή χρήστες της εφαρμογής σας κ.α.

Budget

Οι επιλογές χρέωσης είναι :

Α) Ημερήσιο Budget. Διαλέγοντας αυτόν τον τρόπο, η Facebook θα σας χρεώνει κάθε ημέρα με ένα στάνταρ ποσό και το ποσό αυτό θα δαπανηθεί ισόποσα στη διάρκεια της ημέρας.

Β) Lifetime Budget. Επιλέγετε ένα χρονικό διάστημα και η Facebook κατανέμει το συνολικό σας budget ανά ημέρα για το συγκεκριμένο διάστημα. Η χρέωση θα γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια  της περιόδου αυτής.

Για περισσότερες επιλογές πηγαίνετε στα Advanced options, όπου μπορείτε να ορίσετε:

•    Το πρόγραμμα των διαφημίσεων. Εδώ ορίζετε την στιγμή εκκίνησης και λήξης, καθώς επίσης εάν επιθυμείτε να τρέχουν οι διαφημίσεις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

•    Βελτιστοποιήση & χρέωση. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε εαν θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο χρεώσης. Για νέους χρήστες ενδείκνυται να αφήσετε το προεπιλεγμένο για το στόχο που έχετε θέσει. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι χρέωση με το κλικ, χρέωση με τις εμφανίσεις, χρέωση με το Like κλπ.)

•    Διανομή. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στην standard διανομή (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας) ή στην επιταχυνόμενη, η οποία στοχεύει στην διανομή σε ένα κοινό γρήγορα.

Budget Menu Facebook

Το σημείο επιλογής του Budget

3. Ads

Στο τελευταίο στάδιο δημιουργείτε το περιεχόμενο της διαφήμισής σας. Ανάλογα με τον σκοπό διαφήμισης που έχετε ορίσει στο αρχικό στάδιο (Campaign) καθορίζονται και οι περιορισμοί στο μέγεθος του κειμένου και των φωτογραφιών. Αυτοί υποδεικνύονται κάθε φορά ανάλογα με την περίσταση.

Συμβουλή: Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε φωτογραφία που περιέχει περισσότερο από 20% κείμενο επάνω στη φωτογραφία. Όσο το δυνατόν χρησιμοποιήστε εικόνες και κείμενο που να δημιουργούν κάποιο συναίσθημα στους χρήστες το οποίο να τους οδηγεί σε ενέργεια. Αποφύγετε δύσκολες λέξεις και φράσεις που πιθανά να μην καταλάβουν. Έχετε λίγα δευτερόλεπτα για να «πείσετε» κάποιον να κάνει μία ενέργεια. Χρησιμοποιήστε τα έξυπνα.

Τέλος, σας δίνεται η δυνατότητα να δείτε πώς εμφανίζονται οι διαφημίσεις σας στα διάφορα σημεία που αυτές θα τοποθετηθούν. Έτσι, μπορείτε να δείτε πως δείχνουν στο News Feed σε υπολογιστή, σε κινητό και τέλος στη δεξιά στήλη πάλι σε υπολογιστή.

Screenshot_3  Screenshot_4  image1

Για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία θα πρέπει να βάλετε τα στοιχεία χρεώσης, είτε της πιστωτικής σας κάρτας είτε του Paypal.

Αφού δημιουργήσετε τη διαφημιστική σας καμπάνια, μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτή πατώντας στο βέλος πάνω δεξιά και στη συνέχεια στη διαχείριση διαφημίσεων για να παρακολουθήσετε την απόδοσή της.

Screen Shot 2016-01-05 at 11.32.15 AM

Από εκεί επίσης μπορείτε να προσθέσετε νέες διαφημίσεις, νέες ομάδες, να αλλάξετε το budget, τη διάρκεια κλπ.

Καλή αρχή!

arapogiannis
g.arapogiannis@gmail.com