Πώς θα ξεκινήσω το email marketing;

Πώς θα ξεκινήσω το email marketing;

Η χρήση του email marketing είναι αρκετά παρεξηγημένη. Κάποιοι πιστεύουν οτι ο μόνος τρόπος να κάνεις email marketing είναι να αγοράσεις έτοιμες λίστες (κάτι που είναι παράνομο βάσει του νόμου) για να προωθείς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου, ενώ άλλοι αφού έχουν συλλέξει νόμιμα αρκετές email διευθύνσεις, πιστεύουν οτι το email marketing είναι δαπανηρό και δύσκολο.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε για να σας δείξουμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το email marketing αποτελεσματικά και οικονομικά.

Αρχικά, αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι εάν διαθέτουμε νόμιμα διευθύνσεις email ή όχι. Νόμιμες θεωρούνται οι διευθύνσεις εκείνες οι οποίες έφτασαν στα χέρια μας, ύστερα από συγκατάθεση του ίδιου του χρήστη, οτι επιθυμεί να λαμβάνει διαφημιστικού περιεχομένου emails από την εταιρεία μας. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να γίνει αυτό είναι οι φόρμες του Newsletter που υπάρχουν σε διάφορα Site.

Στην περίπτωση που έχουμε διευθύνσεις, τα πράγματα είναι αρκετά απλά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες μέσω της ιστοσελίδας μας και άλλων μέσων, προκειμένου να μπορέσουμε να τις συλλέξουμε.

Υπάρχουν διαφορετικές πλατφόρμες μέσα από τις οποίες μπορείτε να κάνετε την αποστολή αλλά και την συλλογή των διευθύνσεων. Η κάθε μία από αυτές έχει διαφορετικά εργαλεία και διαφορετικά οικονομικά πακέτα. Εάν η παρουσίαση της πλατφόρμας Mailchimp όπως παρουσιάζεται παρακάτω δεν καλύπτει τις δικές σας ανάγκες, μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

Ξεκινάμε λοιπόν!

Βήμα 1

Εγγραφή σε πλατφόρμα αποστολής email.

Η ενέργεια που θα πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα μηχανισμό αποστολής αυτών των email. Ίσως έχετε ακούσει για τον λεγόμενο “Server” που “κοστίζει ακριβά” και είναι “δύσκολο” να στηθεί κλπ. Ε, λοιπόν ξεχάστε τι σας έχουν πει. Υπάρχουν μία πλατφόρμα αποστολής email η οποία παρέχει δωρεάν και εύκολα την δυνατότητα αποστολής τους. Η πλατφόρμα αυτή είναι το mailchimp.

Μέσα από την συγκεκριμένη πλατφόρμα και με τη χρήση του δωρεάν πακέτου έχετε τη δυνατότητα να στείλετε έως και 12.000 email το μήνα σε 2.000 διαφορετικούς παραλήπτες. Μπορεί ο αριθμός των παραληπτών να μην προκαλεί ενθουσιασμό αλλά είναι μία καλή αρχή για οποιαδήποτε επιχείρηση. Κάντε την εγγραφή σας λοιπόν!

Βήμα 2

Εισάγετε τις διευθύνσεις μέσα στο σύστημα διαχείρισης.

Οι διευθύνσεις των email που διαθέτετε μπορούν εύκολα να περαστούν μέσω αρχείων excel ή .csv . Είναι μια αρκετά εύκολη διαδικασία καθώς μπορείτε να δημιουργήσετε και να διαχωρίσετε τις λίστες σας σε κατηγορίες και έτσι να κάνετε πιο στοχευμένες τις αποστολές σας.

Βήμα 3

Δημιουργήστε το email σας

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τα email σας έυκολα, είτε πάνω σε κάποια προσχέδια (templates) αλλάζοντας κάποια κείμενα και φωτογραφίες, είτε αναθέτωντας στον γραφίστα σας να δημιουργήσει για εσάς ένα γραφικό newsletter, είτε μόνος σας από την αρχή εφόσον διαθέτετε βασικές γνώσεις HTML .

Βήμα 4

Κάντε την αποστολή!

Αφού περάσατε τις διευθύνσεις και δημιουργήσατε και το email σας, μπορείτε να κάνετε την αποστολή του email! Ή εκείνη την στιγμή ή να την προγραμματίσετε για κάποια συγκεκριμένη ώρα και ημέρα που επιθυμείτε χωρίς να χρειάζεται να είστε μπροστά από ένα υπολογιστή!

Βήμα 5

Μετρήστε τα αποτελέσματα!

Το mailchimp διαθέτει ένα αρκετά αναλυτικό σύστημα καταγραφής στατιστικών στοιχείων. Ποιοί και πόσοι άνοιξαν το email, πόσες φορές, σε ποιά περιοχή βρίσκονται κλπ. Οτιδήποτε χρειάζεται να ξέρετε είναι μέσα σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία!

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε οτι μέσα στην διαχείριση βρίσκονται πολλές λειτουργίες που ενδέχεται να σας μπερδέψουν εάν δεν είστε εξοικοιωμένοι με παρόμοια εργαλεία. Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα.

Μία λίγο πιο δύσκολη αλλά πολύ χρήσιμη διαδικασία είναι να συνδέσετε τις φόρμες του mailchimp με την ιστοσελίδα σας. Αυτό συνήθως αποτελεί δουλειά του προγραμματιστή σας.  Βέβαια, δεν χρειάζεται να κάνετε αυτή την ενέργεια εάν ήδη έχετε τρόπο να συλλέγετε emails μέσα από την ιστοσελίδα σας.

Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με την αποστολή και την δημιουργία κάποιου email ή με την χρήση αυτής ή οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας email marketing, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Καλή αρχή!

arapogiannis
g.arapogiannis@gmail.com